Select Page

Esiintyjät

 

Muireann Nic Amhlaoibh on palkittu laulaja ja muusikko Corca Dhuibhnesta, West Kerrystä. Hän on perinteisen irlantilaisen sean nós -laulutyylin johtava edustaja, ja hänen ohjelmistoonsa kuuluu kappaleita niin folkista kuin modernistakin musiikista. Hän on kiertänyt maailmaa yli 13 vuotta päälaulajana ja muusikkona Irlannin menestyksekkäimpiin yhtyeisiin kuuluvan Danún riveissä sekä myös sooloartistina. Muireann on myös suosittu televisiojuontaja ja hän on luotsannut monia ohjelmia Irlannin ja Skotlannin TV:ssä vuosien varrella. Tällä hetkellä hänellä on oma musiikkiohjelma “Malairt Poirt le Muireann” iirinkielisessä radiossa RTÉ Raidió na Gaeltachta, ja hän on tehnyt yhteistyötä lukuisten muusikoiden kanssa kansanmusiikista klassiseen ja maailmanmusiikista elektroniikkaan. The Irish Times on kutsunut Muireannin ääntä yhdeksi maanläheisimmistä ja erottautuvimmista äänistä, ei vain kansanmusiikin parissa, vaan missä tahansa. Muireann on palkittu parhaana laulajana mm. Live Ireland -gaalassa sekä Danú-yhtyeen saadessa paras kansanmusiikkiyhtye -palkinnon BBC 2:n Folk Awards -gaalassa.

Dónal O’Connor on multi-instrumentalisti, tuottaja ja tv-juontaja Ravensdalesta, County Louthista. Dónal tuottaa myös levyjä omalla Redbox Recording Studios -studiollaan Belfastissa, sekä toimii tuottajana ja musiikillisena valvojana kansanmusiikkiohjelmissa eri tv-yhtiöille Irlannissa ja Iso-Britanniassa kuten RTE, TG4, BBC NI ja BBC Alba.

Kirsten Allstaff on yksi Online Academy of Irish Music (OAIM) -yhteisön perustajista. Hän on tunnustettu irlantilaisen huilun ja tinapillin soittaja ja on kiertänyt artistina ympäri Irlantia, Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Aasiaa erilaisten irlantilaisen musiikin ja tanssin kokoonpanojen ja esitysten kanssa. Tällä hetkellä Kirsten on osa mm. The Fiddle Case ja Los Paddys De Las Pampas -kokoonpanoja. Ennen OAIM:n perustamista Kirsten toimi pitkään opettajana The Irish World Academy of Music and Dance -yhteisössä. Kirsten on kotoisin Skotlannista mutta on jo pitkään asunut Irlannin länsirannikolla County Claressa. Hän on myös opiskellut irlantilaista ja skotlantilaista musiikkia ja kulttuuria laajalti molemmissa maissa. Kirstenin debyyttialbumi ‘Gallowglass’ vuodelta 2014 oli yhdistelmä hänen irlantilaisia ja skotlantilaisia juuriaan, ja myös Kangasalla kuultava uunituore nopeaa tempoa juhlistava ‘Four / 4’ -albumi sisältää vaikutteita molemmista maista. 

Helena Rängman on suomalainen näyttelijätär, laulaja ja tanssija. Hän on todellinen multitalentti esittävien taiteiden maailmassa ja irlantilaisen musiikin maailmassa hänet tunnetaan erityisesti laulajana, tinapillin ja huilun soittajana sekä irlantilaisen tanssin taitajana. Helena on tuttu kasvo Tampereen monista teatteriesityksistä sekä TV:stä, mm. suositusta ‘Uusi päivä’ -ohjelmasta, minkä lisäksi hän on toiminut aktiivisesti myös ohjaajana ja opettajana.

Frank Boyle on irlantilainen ammattinäyttelijä, jolla on kokemusta teatterista, tv:stä ja elokuvista. Freelance-näyttelijänä Dublinissa hän esiintyi muun muassa ‘Carolans Cap’ -esityksessä National Concert Hall -salissa sekä Peter Sheridanin ohjaamana ‘Macbeth’ -esityskiertueella. Suomessa hän on toiminut vuosia ääninäyttelijänä YLE:lle sekä kansainvälisille elokuva- ja tv-yhtiöille. TV:ssä hänet on voitu nähdä mm. Komediasarjassa ’Alright? Alright!’, jonka Neil Hardwick ohjasi YLE:lle, sekä Lapinlahden Linnut -sketsiohjelmassa. Frankin teatteriprojekteihin kuuluu töitä mm. Samuel Beckettin, Charles Dickensin ja Jonathan Swiftin repertuaarista sekä James Joycen ‘Ulysses’, jota hän on esittänyt lähes 30 vuotta yhdessä Matti Pellonpään ja Tapio Linojan kanssa. Tällä hetkellä Frank työskentelee irlantilaisen runoilijan W. B. Yeatsin elämään ja runoihin perustuvan teatteriesityksen parissa. Musiikin saralla Frank on hiljattain esiintynyt Gerry O’Connorin kanssa esittäen irlantilaisia tarinoita ja runoja Irlannin Dundalkissa.

Gerry O’Beirne on kotoisin Ennisistä, County Claresta, joka on yksi musiikkiperinteeltään rikkaimpia alueita Irlannissa. Hän on tunnustettu laulaja, lauluntekijä, tuottaja ja kitaristi (6- ja 12-kielinen kitara, tiple, sekä ukulele, slide guitar ym.). Gerry on kiertänyt maailmaa sooloartistina sekä mm. seuraavien yhtyeiden ja artistien kanssa: Sharon Shannon Band, Patrick Street, Midnight Well, Andy M. Stewart, Kevin Burke, Andy Irvine, ja The Waterboys.

Salla Rimmi & Niilo Sirola duetoivat irlantilaisissa ja kelttiläisissä tunnelmissa. He ovat esiintyneet yhdessä kymmenisen vuotta keltti-folk-rock-yhtye Greenrose Fairen riveissä. Salla on monipuolinen laulaja ja laulunopettaja, ja Niilo on multi-instrumentalisti ja vakionaama Tampereen seudun irkkujameissa, ja on julkaissut kaksi levyllistä irkkumusiikkia mandoliinilla ja banjolla.

Isara

Isara-trio esittää taidokkaasti ja monipuolisesti kelttimusiikkia, joka yleensä saa yleisön välittömästi polkemaan jalkaa ja jopa antautumaan tanssiin! Isaran ohjelmisto koostuu reeleistä, jigeistä, polkista ja juomalauluista.

Michael McCabe on irlantilaisen huilun taitaja ja on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla, kuten Milwaukee Irish Fest ja Lorient Interceltic Festival. Mick on opettanut irlantilaista tinapillin ja huilun soittoa monissa Comhaltas-jaostoissa sekä Irish World Academyssa Limerickin yliopistossa. Mick on toiminut yhtenä Blas International Summer School for Irish Music and Dance -koulun johtajista yhdessä Orfhlaith Ni Bhriainin kanssa jo kolmena vuotena. Mick ja Orfhlaith ovat julkaisseet viime vuonna yhdessä ‘Jigs to Jacobites’ -teoksen, joka sisältää Irlannin historiaa ja tarinoita 4 000 vuoden ajalta 40 perinteisen irlantilaisen set dance -tanssin taustalta.

Eala 

Eala (iiriä, suomeksi joutsen) tuo tuulahduksen irlantilaista mystiikkaa, kansanmusiikkia ja välitöntä tunnelmaa lähelle kuulijaa. Ealan muusikot ovat keikkailleet jo useamman vuoden yhdessä niin suomessa kuin ympäri Eurooppaa ja irlantilaisen sekä amerikkalaisen kansanmusiikin ohjelmiston lomassa säveltäneet myös omaa materiaalia, jota on kuultu joka vuosi Kangasalan irkkufestareilla. Ealan ja konsertin muiden muusikoiden ohjelmisto yhdistyy jälleen saumattomasti perjantai-illan konsertissa, jossa kuullaan irlantilaisia kansanperinteitä kunnioittavia säveliä, suomalaisilla mausteilla. Eala tuo tänäkin vuonna festareille laajan soitinkirjonsa sekä tunnistettavan ilmavan soundinsa. Rento ja varmaotteinen musisointi tempaa kuulijan mukaansa eläytymään, rentoutumaan ja tulemaan kosketetuksi. 

Havia Antti: viulu, busuki, banjo, kitara, laulu
Koivisto Jyrki: kitara, busuki, mandoliini, laulu
Koskenalusta Maija: huilu, tinapilli, laulu
Karjalainen Noora: bodhrán, tinapilli, laulu

 Kuulijoiden kommentteja:

“Hetken maailma oli kaunis.”

“Kiitos satumaisesta musiikki-illasta! Taitavaa, sydämellä tehtyä ja sieluun asti puhaltavaa musiikkia!”

MJ McMahon on County Claresta kotoisin oleva artisti, jonka pääinstrumentti on kitara. Hän on opiskellut irlantilaista musiikkia Limerickin yliopistossa mm. Steve Cooneyn, Ian Carrin ja Chris Kellyn opissa. MJ on kiertänyt Eurooppaa ristiin rastiin irlantilaisen tanssin show-kiertueiden ‘Celtic Legends’ ja ‘Mystical Dance of Ireland’ kanssa. Hän soittaa säännöllisesti myös americana-tuotannossa ‘Emerald Beat’ Bush Gardensissa Floridassa. MJ isännöi joka viikko irlantilaisen musiikin jamisessioita Dublinissa, ja lisäksi opettaa irlantilaista musiikkia (bódhran, kitara).

 

Ruairi McCabe perheessä lähes kaikki harrastavat irlantilaista musiikkia ja hän on aloittanut irlantilaisen tanssin jo viisivuotiaana. Nyt 18-vuotiaana hän tanssii The McConomy Bradley Doherty Academy of Irish Dance -akatemiassa, joka toimii Pohjois-Irlannissa sekä osassa Iso-Britanniaa. Ruairi kilpailee irlantilaisen tanssin soolokilpailuissa sekä on osa senioreiden ceili-joukkuetta harjoitellen vähintään neljä kertaa viikossa perusopintojensa ohessa. Ruairi on voittanut kaksi soolokilpailujen maailmanmestaruutta sekä yli 20 muuta tunnustettua titteliä vuosien varrella. Kangasalla Ruairi ilahduttaa perjantai-illan konsertissa yhdessä nousevan irkkutanssitähden Mairead Williamsin kanssa.

Mairead Williams on 19-vuotias ja hän tanssii samassa tanssiakatemiassa kuin Ruairi McCabe. Mairead on tanssinut 3-vuotiaasta saakka. Maireadin äidin puolen sukulaiset ovat irlantilaisia, ja tanssiperinne on ollut vahvana suvussa – näin myös hän kiinnostui tanssimisesta. Mairead osallistuu aktiivisesti irlantilaisen tanssin kilpailuihin ja on saavuttanut niissä menestystä. Hän on kertonut odottavansa innolla, että pääsee osallistumaan festivaaleille ja tekemään sitä, mitä rakastaa eniten!

Shona O’Flaherty on opiskellut irlantilaista musiikkia Limerickissä ja on huippuviulistina näkyvä osa Connemaran ja Clifdenin irlantilaisen musiikin yhteisöä. Shona on myös taitava sean nós -tanssija. Kangasalan lukion musiikkilinjalaiset tutustuivat Shonaan opintomatkallaan Irlannissa vuonna 2019, ja jatkumona tälle Shona kutsuttiin vierailevaksi artistiksi festivaaleille, jossa hän ilahduttaa perjantain iltakonsertissa ja jameissa.

Testostenorit

Ei festareita ilman Kangasalan lukion mieskuoroa Testostenoreita! Joka vuosi he saavat yleisön itkemään, nauramaan ja tuntemaan. Tänä vuonna heillä on oma konsertti Kangasalan lukion musiikkilinjan Nice-kuoron kanssa torstaina, ja sen lisäksi heitä kuullaan yhdessä sekakuorona perjantain konsertissa.

Nice-kuoro

Menestyksekkään Testostenorit- kuoron rinnalle nousee nyt ylväänä Kangasalan lukion oma Nice-kuoro. Viime vuoden festareilla näitä taitavia laulajattaria kuultiin sekakuorossa, mutta tänä vuonna he debytoivat omana kuoronaan sekä tietysti ihastuttavat yhdessä Testostenoreiden kanssa. Taitoa, intoa, kauniita ääniä, upeita moniäänisiä sovituksia ja tietysti naisenergiaa!